Med en vision om att alla barn har rätt att gå i skolan, byggde vi för tre år sedan upp grundskolan Royal Best Hope School långt ute på Ghanas landsbygd. Med 13 klassrum, bibliotek, datasal och laboratorium får idag drygt 400 elever från 27 olika små byar utbildning, barn som tidigare inte har haft möjlighet att gå i skolan. Vi ville ge dessa utsatta barn som annars aldrig skulle haft chansen, varken ekonomiskt eller avståndsmässigt, möjlighet att gå i en skola med den kvalitet på utbildning som en skola med vår standard erbjuder. Idag klassas vi av skolverket som en av de bästa skolorna i Södra Ghana.

Med gratis skolbussar för alla elever, skolavgift på lägstanivå, erfarna lärare, praktisk undervisning och utbildningsmaterial tillgängligt så är våra kostnader höga och ökar hela tiden. Att kunna driva skolan är en kamp för oss varje månad och genom att köpa årets julklappskort är det precis detta du stödjer – och ger fler barn möjlighet att gå i skolan.

Vill du hjälpa oss, beställ årets julklappskort här

Läs hela inlägget »

Våra fina ungar som nu går på internatskola har utvecklats i rekordfart de senaste åren. I sju år har de nu varit med oss och är det några barn i detta land som vi känner kommer ta sig fram i livet med bravur så är det dessa!

Läs hela inlägget »

Vilken dag det blev! Glada och förväntansfulla åkte vi iväg kl 5 på morgonen mot vårt första stop - planetariet. 

Väl där fick vi se en film om vår galax, solsystemet och planeterna - i taket på kupolen, väldigt häftigt tyckte eleverna! Efter filmen blev det frågestund och sedan experiment! Många roligt experiment blev det och mannen som höll i det var väldigt duktig och inspirerande, vilket var hela syftet, att få eleverna intresserade av vetenskap! 

Efter planetariet åkte vi vidare till Ghana National Museum där vi bland annat fick en guidad tur i statyträdgården. Varje staty hade sin berättelse om Ghanas historia, kultur och tradition. Väldigt lärorikt och jag tror vi alla åkte därifrån med ny kunskap! Tyvärr blev det inget besök på flygplatsen men vi hade en fantastisk dag i huvudstaden och jag tror vi alla somnade gott den kvällen! 

Tack igen till alla ni som gjorde denna dag möjlig!

Läs hela inlägget »

Om en bild kan beskriva en person så är det här definitivt Joyce bild!

Läs hela inlägget »

Efter lång tid, mycket kämpande, många läkarbesök i huvudstaden, undersökningar, prover och utredningar fick vi äntligen en diagnos. Epilepsi. Sen började karusellen med att hitta rätt medicin och dosering. ”Jaha fanns inte 200 mg nej men då tar vi 250 mg..” - men vad är bäst för Kwame?!

Det finns här tyvärr fortfarande mycket skam i att ha en psykisk sjukdom, och trots att epilepsi inte är en psykisk sjukdom så anser man att det är det här. Man gömmer undan barnen, de får inte gå i skolan och de får ingen hjälp. Det är troligen en av anledningarna till att Kwame hamnade hos oss. När man får beröm av läkarna för att man har kommit in med ett så litet barn, då blir man bara ledsen över att det ska behöva vara såhär. 

Men Kwame mår idag bra och är anfallsfri!

Läs hela inlägget »

Vi möter en elev på vägen till skolan, vi stannar.
 
- Vart ska du någonstans? Varför är du inte i skolan?
- Madame, jag måste gå och sälja kokosnötter.
- Varför det?
- Om jag inte gör det finns det inga pengar till provavgiften och om jag inte skriver får jag inte gå till nästa klass och då säger min farbror att jag måste sluta skolan och jobba för honom istället…

 
Detta är bara en i raden av förklaringar vi får höra varje dag då vi frågar varför barnen inte är i skolan. Barn så unga som 13 år. 
 
Att få gå i skolan ses av många som en självklarhet men för flera av våra elever ser verkligenheten annorlunda ut.
 
Vi har flera elever i klass 4 till klass 9, som termin efter termin får kämpa för att överhuvudtaget ha möjlighet att komma till skolan. Det är elever som av olika skäl själva är tvungna att arbeta ihop pengar för kostnaderna som skolgången här medför, bland annat skolavgift, provavgift, skoluniform och böcker. Elever som tar hand om sig själva, samt i många fall även flera småsyskon.
 
Det innebär hårt arbete på kvällar, helger och lov. Tid som de egentligen borde få ägna åt studier och åt att bara få vara barn. Närvaron i skolan har för dessa elever varit låg, då flera skoldagar har behövts spenderats på farmen istället för i skolbänken, och det resulterar ofta i att de hamnar i riskzonen för att gå om en klass och i förlängningen hoppar av skolan.
 
Vi har nu därför inrättat ett stipendieprogram på vår skola och söker Dig som vill bli stipendiefadder. För 100 kr i månaden hjälper Du ett de allra mest utsatta barnen att få gå i skolan utan att behöva arbeta och får följa elevens resa och utveckling!

Är Du en av våra hjältar? Maila susanna@togetherasone.se

Läs hela inlägget »

Om två veckor planerar vi att åka på skolutflykt med klass 7-9. Vi vill åka till huvudstaden Accra. De flesta av våra elever kommer från fattiga förhållanden där familjen lever dag för dag och att lägga pengar på en utflykt, trots utbildningssyfte, är det tyvärr inte många som väljer att göra. Vi vill därför nu be er om hjälp. Hjälp våra 63 elever att komma iväg på denna utflykt!
Kostnad för varje elev är 100 kr. Se mer detaljerad utflyktsplan nedan!

Vill du hjälpa till?
Bankgiro: 221-1126
Swish: 1230973081
Märk med utflykt
Tack!

Vi vill besöka planetariet, för att lära oss om planeter och universum. Kwame Nkrumah memorial park, begravningsplats, park och museum för Ghanas första president där vi lär oss om Ghanas historia. Vi hoppas även hinna med ett besök på flygplatsen, där eleverna under sitt studiebesök även får gå ombord på ett flygplan. En stor dröm som går i uppfyllelse! Många av våra elever har knappt lämnat sin hemby så bara att få komma till huvudstaden är en stor upplevelse för dem!

Läs hela inlägget »

Storytelling är ett sätt att lära barn om historia, kultur, moral och etik. Det sker i alla klasser från dagis upp till klass nio. Här på barnhemmets förskola med Joe och Mary i huvudrollerna!

Läs hela inlägget »

Det är ändå något speciellt när vi kan äta vår egenodlade mat. 
Till middag blev det cocoyam (sötpotatis) och plantain (matbanan) från vår egen farm med fisk och tomatsås till, gott och nyttigt!

Läs hela inlägget »

Fredagens skoldag bjöd på matlagning för årskurs 8. Fullt ös, sjukt varmt och minst sagt kaotisk men mycket god mat blev resultatet! Vi smet in på en hörna och lagade spaghetti och köttfärssås med pannkakor till efterrätt, roligt och uppskattat av eleverna.

Läs hela inlägget »

Arkiv