Vila i frid älskade vän

Förra fredagen kl 17.35 kom samtalet man aldrig vill få, det där samtalet som får hjärtat att stanna. Två av våra vänner har varit med i en motorcykelolycka. Vi kastar oss iväg till sjukhuset i Swedru dit de har tagits. Den ena är okej men den andra, Kobena, vår fina vän, en fantastisk kille som alltid ställt upp för oss, är allvarligt skadad. Huvudskador och brutet ben är första diagnosen. Han måste till Accra för specialvård.
 
Då han har problem med andningen måste vi få in syrgas i den ombyggda skåpbilen som nu agerar ambulans, men den är inte utrustad med det. Frustrationen och rädslan i denna stund går inte att beskriva, mitt i detta kaos ligger Kobena där och krampar och kämpar efter syre. Vi lyckas tillslut få in syrgas och Kobena i ambulansen. 4 h efter olyckan i princip utan behandling kommer vi äntligen iväg.
 
När vi kommer till 37 military hospital i Accra skakar läkarna bara på huvudet när vi berättar. Kl 03.00 har de äntligen lyckats hitta en ledig sängplats till honom och börjat stabilisera honom så pass att vi kan andas ut, åtminstone för stunden.
 
Under tre dygn kämpade vi för att Kobena skulle få rätt vård, i ett land där sjukvård inte erbjuds förens pengarna ligger på bordet och man själv måste gå till apoteket för att inhandla varje medicin innan hjälp sätts in. Hans familj var med oss, hans två bröder och mamma. Vi har försökt vara starka för dem, fokuserat på det konkreta, på fakta, för att inte låta tankarna vandra till det omöjliga, till det otänkbara, att han inte kommer klara sig igenom detta. Hans liv hängde under tre dygn på en skör tråd och det är med rinnande tårar och tungt hjärta tillslut var tvungna att inse att vi inte skulle vinna den här kampen. Kobena avled på måndagen av sina skador.
 
Vi kommer att fortsätta stödja familjen i den process som nu följer. Men för stunden sörjer vi tillsammans med hans familj, hans vänner och hela hans hemby, det finns inget tillfälle mer än sorgen då man kommer tillsammans som en.
 
Ta hand om varandra.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-