En volontärs berättelse

För drygt två år sen bestämde jag mig för att åka som volontär till Shalom orphanage i Kofi Ansah som drevs av Susanna från Together As One. Att åka som volontär var något jag länge velat göra och när jag fick reda på detta ideella arbete kändes det som en självklarhet att det var dit jag ville åka. En väldigt unik och fantastisk upplevelse fick jag med mig från mina veckor i Kofi Ansah och när jag åkte hem kände jag direkt att jag ville åka tillbaka. Så nu drygt två år senare fick jag möjligheten att åka tillbaka men denna gång till Tinas Childcare som återigen fick mig på fall och jag fick upp ögonen ännu mer för hur mycket jag tycker om Ghana och dess kultur. Även fast jag hade varit i Ghana förut så blir det alltid en ny upplevelse i detta händelserika land. Men en känsla jag direkt återigen fick när jag kom till Tinas Childcare är den familjära stämningen. Gemenskapen mellan de tre fantastiska mammorna som arbetar på barnhemmet och mellan de underbara barnen. Man blir en del av den stora härliga familjen.

Det är en obeskrivligt speciell känsla fylld av kärlek och gemenskap man får till barnen. Många roliga och mysiga stunder när vi tillsammans hoppar hopprep, gungar och leker ute på gården eller när vi ritar, viker boxar och flygplan, eller när vi bara en lördagseftermiddag kollar på film med barnen och bara myser och är i stunden. Något som jag tycker är väldigt viktigt som ett barn behöver, att bara få vara, prata om allt mellan himmel och jord och bara kramas och känna varandras närvaro som skapar en trygghet. Att bara vara där för barnen, att trösta, att hitta på aktiviteter och lekar, att plåstra om, att hjälpa med läxor. Det finns väldigt mycket som man tar för givet att ett barn ska få och behöver som inte alltid är en självklarhet här, då känner man verkligen att man behövs och finns till hands. I den här miljön är det också lätt att finna nöje i sådana enkla sysslor som att diska och tvätta, då många skratt utbyts när de ser vår brist på teknik och förmåga att göra på ghananskt vis. Vilket ändå tas emot med glädje och tacksamhet.
Man får se och lära sig mycket som man aldrig kan föreställa sig om man inte är mitt i det och får uppleva det. Såväl mycket skratt och glädje som frustration. Men trots den stora kulturella skillnaden som man kan ha svårt att förstå så känner man en meningsfullhet fylld av så mycket kärlek.

En stor erfarenhet var också att få uppleva två olika sorters resor i Ghana, att från att leva väldigt primitivt i Kofi Ansah inne i regnskogen till att bo på Tinas Childcare lite mer på den öppna landsbygden med lite mer faciliteter. Att jag också fick träffa några av barnen från Kofi Ansah som nu Togehter As One har fosterfamiljstöd åt var fantastiskt kul. Att återförenas efter två år var en speciell och känslofylld känsla, att se hur stora och trygga de blivit och lyckan att se hur bra dom återigen har fått det trots alla omständigheter.

Jag är så glad och tacksam att jag fått uppleva och fått vara en del av allt detta och jag slutar aldrig förundras över vilket fantastiskt arbete Tessa och Susanna har åstadkommit, och att se att dom dagligen arbetar och vigt sina liv åt detta arbete ger en otrolig trygghet och personlighet i deras åtagande. En fantastisk erfarenhet och minne för livet och återigen fick jag längtan efter att åka tillbaka när jag lämnade Ghana.

/Moa Lofterud, Volontär oktober 2016

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-