En volontärs berättelse

Att göra en volontär resa har inte varit någon självklarhet för mig. För ett år sedan vid denna tidpunkt var iden att göra en sådan resa långt borta från mina tankar. Jag tror även att jag använde ordet aldrig. Men om jag har lärt mig en sak så är det att aldrig säga aldrig. Innan du vet ordet av det så står du där och gör just det du sagt du aldrig ska göra. Det var just det som hände mig. Personen som var så emot det hela skulle nu befinna sig i Ghana i tre hela månader! Väl där så fick jag möta de finaste, underbaraste, mest nyfikna, roligaste, gladaste barnen. Min tid där var inte utan utmaning, men är samtidigt en av de viktigaste och underbaraste upplevelser. Vad fick mig att göra denna resa och välja just det här projektet?

Några år tillbaka läste jag en artikel om Susanna. Artikeln gjorde ett stort intryck på mig, men hur pass stor skulle jag inte få veta först några år senare. Jag kommer ihåg att jag tänkte hur cool och modig Susanna är, att som en ung kvinna att ge sig iväg till Afrika och starta ett barnhem. Några år senare började jag på allvar fundera på att vara volontär för en period. Jag hade dock mina reservationer till att göra en volontärresa. För att jag skulle vara volontär kände jag att det projekt jag skulle åka till skulle engagera mig och kännas helt rätt. För mig var det viktigt att jag delade projektets vision och att jag kände initial tillit till de personer som drev det. Efter en del sökande på nätet kommer jag till ”Together as One” hemsida där jag läser om Susanna och Tessa och allt det fantastiska arbete som de utför i Ghana. Jag känner igen Susannas namn och minns tillbaka till artikeln jag läste några år tidigare. Projektet ”Together as One” blev då det självklara valet för mig. Artikeln hade gjort en sådant stark och positiv intryck att jag inte kände någon tvekan på att detta var det rätta valet.

Jag åkte iväg utan att veta vad jag kunde förvänta mig. Det är svårt att föreställa eller förbereda sig på vad som väntar en där och vad man kan komma att uppleva. Därför gick jag in i det med öppet sinne. Jag fick uppleva många fina och lyckliga stunder. Det har varit mycket skratt, tårar, lek och kramar. Att diska, tvätta kläder och laga mat har aldrig varit så roligt som de stunder när jag gjorde allt detta tillsammans med barnen. Det var också tillfällen då jag kunde känna en stark känsla av frustration och sorg men samtidigt känna så mycket glädje och kärlek. Barnen gjorde min vistelse där oförglömlig och något jag kommer alltid bära med mig i mitt hjärta. 

Men också att få träffa Tessan och Susanna personligen och möta andra fantastiska volontärer har bidragit till att göra den här resan till minnesrik och inspirerande. I mötet med alla dessa fina personer fick jag lära mig mycket vilket är något jag uppskattar och värdesätter mycket! Framförallt fick jag av barnen lära mig att känna glädje för det lilla. Av Tessan och Susanna lärde jag mig det fantastiska man kan åstadkomma om man har modet och viljan att gå bortom sig själv och genuint arbetar för att förbättra andras levnadsvillkor och livsförutsättningar. Ett arbete som är inte det lättaste många gånger och inte utan sina utmaningar.

Tusen tack till Tessa och Susanna för att jag fick komma till er. Ni är fantastiska eldsjälar och inspiratörer! Mycket tacksamhet till barnen som tog emot mig med öppna armar. Ni är de finaste och underbaraste jag träffat! Tack till mammorna som var så måna om mitt välmående där. Och sist till alla volontärer jag mött för ert kamratskap och stöd. Ni är fantastiska personer! 

Cibelle Chaocheva
Volontär januari – april 2017

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-