Vill du bli en av våra hjältar?

Vi möter en elev på vägen till skolan, vi stannar.
 
- Vart ska du någonstans? Varför är du inte i skolan?
- Madame, jag måste gå och sälja kokosnötter.
- Varför det?
- Om jag inte gör det finns det inga pengar till provavgiften och om jag inte skriver får jag inte gå till nästa klass och då säger min farbror att jag måste sluta skolan och jobba för honom istället…

 
Detta är bara en i raden av förklaringar vi får höra varje dag då vi frågar varför barnen inte är i skolan. Barn så unga som 13 år. 
 
Att få gå i skolan ses av många som en självklarhet men för flera av våra elever ser verkligenheten annorlunda ut.
 
Vi har flera elever i klass 4 till klass 9, som termin efter termin får kämpa för att överhuvudtaget ha möjlighet att komma till skolan. Det är elever som av olika skäl själva är tvungna att arbeta ihop pengar för kostnaderna som skolgången här medför, bland annat skolavgift, provavgift, skoluniform och böcker. Elever som tar hand om sig själva, samt i många fall även flera småsyskon.
 
Det innebär hårt arbete på kvällar, helger och lov. Tid som de egentligen borde få ägna åt studier och åt att bara få vara barn. Närvaron i skolan har för dessa elever varit låg, då flera skoldagar har behövts spenderats på farmen istället för i skolbänken, och det resulterar ofta i att de hamnar i riskzonen för att gå om en klass och i förlängningen hoppar av skolan.
 
Vi har nu därför inrättat ett stipendieprogram på vår skola och söker Dig som vill bli stipendiefadder. För 100 kr i månaden hjälper Du ett de allra mest utsatta barnen att få gå i skolan utan att behöva arbeta och får följa elevens resa och utveckling!

Är Du en av våra hjältar? Maila susanna@togetherasone.se

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-